Thursday, 19 January 2012

Cinta Hati Saya

Assalam u ols..harap diberkati Allah hendaknya..amin..

Erm harini just nak buat entri paling pendek..bole? Hehe..sbb smlm saya post entri paling panjang..so fair lah kan...

Ada apa dengan shinta hati shaya tu? Sebenarnya tak ada apa sangat..yang penting siapa kan? Siapakah gerangan yang berjaya menduduki Carta Hati Saya ni? Hehe...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

TADAA..


My family...my dad,mama,and sis2..


Sebelum ni x pernah saya stori kan bout family saya..so, apa salahnya saya perkenalkan family saya kat u ols kan? Mana lah tau kenalan atau sedara mara ke kita ni..hehe...

Dalam keluarga, saya anak sulung, farah ke dua dan bongsu tu, adik kembar saya..mana satu kakak,mana satu adik,u ols teka lah..:)hehe...

Oke, dats all for today..hari pon da semakin pagi..hehe...so, semua yang baik datang dari Allah, dan yang buruk dtg dr kekhilafan saya sendiri, hakikatnya semua dari Allah s.w.t...saya doakan u ols, reader2 saya yang sudi menjenguk blog x seberapa saya ni, mudah2an Allah permudahkan segala urusan u ols..dan diberkati Allah selalu...aminnn...


izaminallah@gmail.com/iz_aminallah@yahoo.com
019-9447913






Wednesday, 18 January 2012

Tinjau-tinjau 2011

Assalam u ols..harini just nk share dgn u ols bout life sy yang x seberapa sepanjang tahun lepas...hope,sudi-sudikan lah membaca..just 1 perkongsian kan?

Selalunya hujung tahun (ni hujung thn 2010) macam tahun sblm2nya, saya mesti akan berdebar menunggu result..result ap? Hurmm saya sbnrnya guru gstt (kontrak abes ujung tahun)..jd result dipanggil mengajar mesti seswatu yang amat ditunggu2 dalam debaran...

Ni lah kawan baik saya sms saya mengajar di chini..semua ni cikgu2 sana..sampai sekarang saya baik lagi dengan dierang..kami gelarkan GENG GABAN hehe

Tapi alhamduillah saya dpt juga lg panggilan mengajar di sekolah yang sama lagi (SMK Chini 2)..dah masuk tahun ke 4 la saya di situ..tp, pada hari sy ke sek 2,sy dapat panggilan kene tukar ke sekolah lain..(SMK Pekan)..Sedih..sebab dah lama saya sek di Chini..im gonna miss my students n teachers there..best sekolah 2..sume seronok..tapi, saya terima dgn redha sbb sy yakin Allah bg mst ada hikmah terbesar yg tersembunyi kan?

Saya sempat di sekolah 2 just 2 bulan selepas ada ura2 cakap da x de gstt after this..sedih lagi..nak kerja apa ni??? (Saya xda gambar kenangan di sekolah ni..sbb terlalu cepat)Tapi, alhamdulillah lagi..sbb saya dpt pulak jd gstt pendidikan khas..saya akan mengajar kanak-kanak specials...1 cabaran lagi..saya terima..

Saya dihantar mengajar di Bera..SK Kuala Bera..sekolah kecil, pupils pon around 80 org 1 sekolah tapi saya bangga semangat cikgu2 sana yang besar..Alhamdulillah..saya suka semuanya..

Daniel..anak murid saya..masalah slow learner..

Asrul..slow jugak..sampai skng x bole berckp dgn btol(pelat) n juz knl a aje..sian kan?






Mala...mslh penglihatan dan dyslexia..



So,inilah semua murid2 saya..3 org je..hehe...seronok..sbb kami close sgt..Penyelaras saya,kak N,mmg best! sporting..ppm saya pon..hehe..klaka..kami bertiga duduk la dalam kelas ni smbil ngaja n perhatikan budak2 ni lah...sg enjoy..aktiviti yg syok skali,mural kelas..ni kami sendiri lukis dan warna taw!

Istana Takeshi..hihi..ni kak n lukis n kami sume kalerkan pastu...cantik x? hehe

Istana takeshi ni ade 3..sepanjang tepi kelas kak N lukis..
Tema mural ni, 'sungai kite' hehe..yeke? pon Kak N yg lukis..kami tukang warna...

Sambungan mural sungai...

Sepenuhnya K.N yg buat..kami tolong sket2 je..berbakat la K.N

Hehe..ni sy yg lukis n warna sama2 dgn esyah..hehe

esyah..ppm kelas saya..adoi..selenge nye muke saya kan?


Ni K.N...sori reader..gambar belakang jep..hehe

Selama 10 bulan sy berkhidmat di sekolah ni..mcm2 perkara yag berlaku..sedih x sedih..hanya Allah yg tahu..tp saya tetap teruskan kehidupan menjadi seorng pendidik..sbb sy sgt CINTA kan dunia pendidikan...

Pengalaman mmg mengajar kita sbg manusia..sblm ni saya x pernah jauh dr keluarga..time stadi dlu pun di Jengka je..Bera ni lah paling jauh saya pernah pergi..sedih berpisah awl2 dlu..(sedih sokmo..huhu)..Tapi alhamdulillah Allah pertemukan saya dengan 2 gadis yg BEST jugak...my housemate..sama mcm saya..gstt tp berlainan sekolah..

Ni gambar kami ber3...hehe...jgn gelak oke..


Ila dan Sarah la tempat sy nak mengadu domba..susah senang kami bersama..kami mengharungi hidup yang x seberapa di Bera..Saya senang sangat berkawan dgn dierang ni..sgt supportive..kini,kami bakal terpisah..nanti saya ceritakan..

Hari demi hari sehinggalah di penghujung sekolah..saya tahu saya akan berpisah dgn murid2 saya dan jugak cikgu2 sekolah (umum) dan cikgu kelas pendidikan khas (khasnya lah)..Lebih menyedihkan bila dpt dgr berita yg tiada lg gstt tahun hadapan..dgr cerita nak serap gstt pon sekadar khabar2 angin..tiada kata putus pun lg..
Ni housemates saya..ila n sarah..

Saya, Ila dan Sarah x putus berdoa supaya biar semua gstt diserap..senang cerita kan? Tapi, pada 1 hari, sy dpt msg dr kpm suruh dtg buat semakan dokumen..semua gstt dapat msg 2..Alhamdulillah...

Selepas kejadian 2, saya menunggu dgn penuh harapan..tapi, msh tiada khabar berita...
Tetapi, ada rezki lain jugak yg saya dpt pd tahun ni..saya terbukak hati dengan rela sbb da lihat org yg telah pun berjaya, saya nekad nak berbisness..pada saya bisness dapat menjamin masa depan saya..Sebab saya tahu nasib gstt belum tentu lagi..


Ni antara usaha saya dan langkah pertama join bisness ni

Alhamdulillah sangat dipertemukan dengan bisness ni..2 pun dr rakan baik saya sendiri merangkap leader saya sekarang..wanie..thanx wanie..Saya nampak potensi sgt besar dengan buat bisness ni..sebab mmg terbukti ada yang dah berjaya..seperti HANIS HAIZI tu..apa lagi yang saya tunggu kan? Terus ambil langkah pertama. Saya buat bisness menjual pakaian dalam..tp superbrand...Premium Beautiful corset..


Berbalik kepada keputusan serap gstt 2..saya menunggu dengan sabar saban hari..akhirnya..tepat pukul 1230 tengah malam 19 Dis 2011 saya cek keputusan..Alhamdulillah Allah..berkat sabar saya selama 4 tahun menunggu..akhirnya saya dapat..dan keputusan sambung diploma perguruan di usm..lepas ni dalam hati saya,saya akan redah..walau mcm mana sekali pun..

Betullah kata Allah..berkat sabar akhirnya dapat sesuatu yang tidak disangka2..jadi, pada saya tahun 2011 adalah tahun rezeki saya..sangat bersyukur..

U ols..ni lah entri paling panjang saya setakat harini..suatu perkongsian untul u ols kan...ni ikhlas dari hati saya..rebutlah peluang di depan mata..peluang x dtg berkali2..kejarlah peluang yang ada serta bersabarlah dengan dugaan menimpa..insyaallah kita akan dapat sesuatu yang sangat tidak kita sangkakan..betapa nikmatnya perasaan itu...huhu



izaminallah@gmail.com/iz_aminallah@yahoo.com
019-9447913


















Monday, 16 January 2012

KANSER PAYUDARA

Kebanyakan wanita tidak sedar yang kanser payudara adalah pembunuh no 1 wanita. Statistik menganggarkan 1 daripada 19 wanita berisiko hidap kanser payudara.



kanser payudara penyumbang besar



Apa itu KANSER PAYUDARA?

Kanser payudara berpunca dari sel-sel dalam tisu payudara yang berkembang dalam keaadaan yang tidak terkawal. Jika tidak di kesan dan dirawat secepat mungkin, kanser payudara boleh merebak ke kelenjar limfa dan bahagian badan yang lain seperti tulang, paru-paru dan hati. 

Apakah TANDA-TANDANYA?
  • ketulan atau bengkak pada payudara
  • ketulan kelenjar membesar di ketiak
  • keluar cairan berdarah atau nanah dari puting
  • kedutan pada kulit payudara
  • puting masuk ke dalam







 


 Siapakah yang berisiko menghidap KANSER PAYUDARA?
  • Wanita terutama usia 20 tahun ke atas
  • Mereka yang datang haid awal (sebelum 12 tahun) atau putus haid lambat (selepas 50 tahun)
  • Yang ada keturunan menghidap penyakit ini
  • Pernah menghidap barah payudara 
  • Tidak pernah melahirkan anak
  • Tabiat pemakanan yang tidak sihat iaitu pengambilan lemak berlebihan serta pengambilan alkohol
  • Obesiti
  • Pengambilan pil perancang dalam jangka masa yang lama
  • Perokok tegar


Cara MENGATASI?

Pelbagai cara yang dikesan boleh mengatasi masalah ini..tetapi ada cara yang lebih mudah iaitu:

PREMIUM BEAUTIFUL
Dengan pemakaian Premium Beautiful secara konsisten 8jam setiap hari:
  • FIR Premium Beautiful mencegah pembiakan sel-sel kanser dalam badan
  • FIR mampu mengecutkan ketulan pada payudara
  • Di bahagian cup bra, terdapat chitosan yang boleh menyahtoksinkan toksin pada payudara


Bagi yang masih belum mendapatkan corset MAGIC ni, boleh dapatkan dari saya. Ada tawarn seperti diskaun serta freegift sambil kita jaga kesihatan kita..
"Prevention is better than cure.."

izaminallah@gmail.com/iz_aminallah@yahoo.com
019-9447913

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...